Tags

, , , , , , , , , , , , , , ,

In the U.S., when one says “celery”, this is what we understand:

In den USA, “Sellerie” ist das:

Sellerie__2__225eb6a065

In Austria, celery means this:

In Österreich, die ist “Sellerie”:

IMG_8577

In english, we call this vegetable “celery root” which is misleading because the two pictures above actually depict two different varieties of celery.

Auf english, heisst das “Wurzel Sellerie”; eigentlich is die Bezeichnung nicht ganz richtig, denn das Gemüse in den beiden Photos sind verschiedene Arten von Sellerie.

I was talking to one of my friends a few days ago, and I mentioned celery root….she immediately said, she had not only not seen one, but she had never heard of the vegetable.  She has lived in several different countries and on three different continents for an extended period of time, so the statement took me by surprise.

Ich habe Wurzel Sellerie vor ein paar Tagen erwähnt, und eine Freundin sagte dass sie nicht nur noch keine gesehen hatte, sie hatte keine Ahnung das Wurzel Sellerie existierte.  Sie hat auf drei verschiedenen Kontinenten gelebt und so war ich etwas überrascht….

I love celery root – in Austria (central Europe really) we peel it, then slice it…

Ich esse Sellerie sehr, sehr gerne.  In Österreich (ich glaube in ganz Zentral Europa), schälen wir die Knolle, schneiden sie dann in dicke Scheiben….

After that, it is breaded, and finally fried.

Dann werden die Scheiben paniert, und im heissen Fett gebacken…

This is another dish I miss!  Celery root is a flavor very similar to that of celery stalk, but without the fibrous texture.  Paired with Tzatziki or Ranch dressing or any other cool sauce, it is a truly fabulous dish.

Dieses Gericht geht mir auch sehr ab! (Wurzel) Sellerie schmeckt der anderen Art sehr ähnlich, hat aber die faserige Struktur nicht.  Mit Tatziki, Ranch Dressing oder einer anderen kühlen Sauce ist panierte Sellerie wirklich sehr, sehr gut.

You can also make celery root fries, celery root chips, celery (root) cream soup and many other dishes.  The following picture is a dish I discovered last week:

Mann auch Sellerie (Pommer) frittes, Sellerie chips oder auch Sellerie Suppe daraus machen.  Folgend ist ein Salat den ich letzte Woche entdeckt habe:

IMG_8582

This is celery root mandarin slaw (from the book: The Shred Cookbook, by Dr. Ian Smith).  Celery root is much better for many of these applications, because it does not have the fibrous texture that celery stalks have, but still has the same deep flavor.

Es ist eine Sellerie Mandarinen “Kraut”Salat – ohne das Kraut. (Rezept ist im Buch:The Shred Cookbook, by Dr. Ian Smith).  Sellerie Knollen sind für diese Gerichte viel besser geeignet, denn die Knolle schmeckt der Stengel Sellerie sehr ähnlich, aber ohne die faserige Struktur.

If you have not tried “celery root” yet, give it a try – it is not in every grocery store, but even in my little town there are several that carry it.

Wer Sellerie (Knolle) noch nicht probiert hat, sollte sie mal essen – man sie nicht in jedem Lebensmittel Laden finden, aber auch in meiner Klein Stadt gibt es mehrere wo man sie finden kann.

Advertisements